Pheasant tail nymph muunnos

Koukku: Kamasan B175 koko 10-14
Sidontalanka: Punainen 8/0 – 12/0
Pyrstö: Urosfasaanin pyrstösulan siikaset
Runko: Urosfasaanin pyrstösulan siikaset
Kierre: Kupari (UNI Soft Wire Small Copper)
Thorax: riikinkukon silmähöyhenen siikaset 2-3 kpl
Selkäkilpi: Urosfasaanin pyrstösulan siikaset
Kurkkuhäkilä: Urosfasaanin pyrstösulan siikaset
Lakka/Pikaliima viimeistelyyn

Painotukseen mielellään lyijyvapaata painotuslankaa!
Paksuus mielellään .05-.015.

1. Painota perhoa painolangalla. Muista jättää päälle kuitenkin riittävästi tilaa vähintään 3 – 4 mm.

2. Pohjusta runko sidontalangalla tai pohjustukseen tarkoitetulla esim. Vevus Stomach langalla. Tavoiteltava rungon muoto on mahdollisimman tasainen ja ”sikarimainen”, eli keskikohdalta hieman paksumpi, joka ohenee sekä pyrstöä ja päätä kohden mentäessä.

3. Kiinnitä sidontalanka ja vie se pyrstön kiinnityskohtaan.

Kiinnityskohta riippuu koukun mallista, sekä sitojan mieltymyksistä. Minä sidon pyrstön yleensä väkäsen kohdalle ja/tai siihen kohtaan, missä koukun varren suora osuus loppuu.

4. Kiinnitä urosfasaanin pyrstönsulan siikasia 5 kpl pyrstöksi kahdella sidontalangan kierroksella. 

Pyrstön materiaalimäärää kannattaa vähentää/lisätä koukun koosta riippuen. Minulla yleensä menee pyrstöön 4-6 siikasta 8-14 koon koukkuihin. Tässä tapauksessa käytin 5 siikasta.

5. Kierrä kaksi sidontalankakierrosta pyrstön alle. Tällä tavoin pyrstöön tulee hieman ryhtiä ja nymfimaista ulkonäköä. Samalla punainen sidontalanka muodostaa ns. iskupisteen tähän perhoon.

6. Taita ylijäävä fasaani varovasti ylös ja kiinnitä kierre koukun alapuolelle koko koukun rungon matkalle. Tämän jälkeen vie sidontalanka thoraxin puoliväliin.

7. Kierrä fasaani rungolle tasaisesti ja kiinnitä sidontalangalla.

Kierrän fasaanin koko rungolle ja myös thoraxille, jos se riittää.

8. Kierrä kierre tasaisesti ja kiinnitä thoraxin kohdalle. Metallikierrettä käyttäessä painotan monesti perhoa kiertämällä thoraxin kohdalle tiheään useita kierroksia.

9. Kiinnitä kahdella löysällä sidontalanka kierroksella 6-10 urosfasaanin pyrstösiikasta thoraxin haluttuun alkukohtaan siten, että siikasten kärki osoittaa eteenpäin. Pidä lanka kontrollissa ja säädä koukun silmän yli menevät siikaset haluttuun pituuteen. Haluttu pituus on pääsääntöisesti sellainen, että siikasten kärjet ylettyvät alas taitettuna maksimissaan koukun kärkeen.

10. Kiinnitä 2 riikinkukon silmähöyhenen siikasta kärjestä thoraxin alkukohtaan ja vie sidontalanka perhon päähän.

11. Kierrä riikinkukon siikaset tiiviillä kierroksilla perhon pään taakse, kiinnitä 2-3 sidontalangan kierroksella ja kiinnitä riikinkukko kunnolla käymällä sidontalangalla throxin alkukohassa ja palaamalla sitten takaisin. Katkaiset tai nyppää ylimääräiset riikinkukon siikaset pois. (Kierrä lanka tiukasti, mutta tarpeeksi tiivisti, jotta lankakierrokset eivät taita riikinkukon ”karvoja” langan alle.

12. Käännä kurkkuhäkiläksi tarkoitetun fasaaninpyrstösulan siikaset alas, tasesti molemmin puolin koukkua ja kiinnitä parilla lankakierroksella.

13. Käännä selkäkilveksi tarkoitettu fasaaninpyrstösulan siikasnippu eteen ja kiinnitä kahdella sidontalankakierroksella. Lyhennä ylimääräistä fasaania siten, että on helppo tehdä lopetussolmu. Tee lopetussolmu ja katkaiset ylimääräiset fasaanin siikaset pois niin lyhyeksi, kuin suinkin pystyt katkaisematta sidontalankaa. Tee uusi päättelysolmu ja lakkaa/liimaa perhon pää.

Selkäkilpi kannattaa vahvistaa vielä, joko pikaliimalla tai UV-liimalla.

Jätä kommentti